Najjednoduchší kotlíkový guláš … a najlepší!

Pravý kotlíkový guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá Slovákov – určite pre svoju lahodnú všehochuť, nízku cenu, prenikavú vôňu a v neposlednom rade atmosféru, ktorá je nevyhnutná na jeho prípravu aj konzumáciu. Ponúkam Vám recept na ten najjednoduchší, ale zároveň najlepší kotlíkový guláš!

Najjednoduchší je preto, lebo pozostáva iba z niekoľkých ingrediencií, ktoré možno máte aj v tejto chvíli v komore. A najlepší preto, lebo nie je príliš ťažký na žalúdok, takže si ho môžu bez väčších výčitiek dopriať aj tí, ktorí si svoju hmotnosť úzkostlivo strážia.

Čo budeme potrebovať?

Malý téglik bravčovej masti
1 kilogram bravčového pliecka (môže byť aj iné, kvalitnejšie mäso, odrazí sa to však na cene)
1 kilogram bielej cibule
1 a pol kila zemiakov
Zaváracia fľaša zeleninového leča
Sladká paprika, čierne korenie, gulášové korenie, majorán

Aký je postup:

V prvom rade je potrebné umyť a nachystať kotlík, založiť oheň, upevniť trojnožku a pripraviť si vedro s vodou, ktoré použijeme v prípade požiaru.:-) Medzitým si môžeme nakrájať bravčové pliecko na kocky. Pozor: tento kus mäsa môže obsahovať dosť veľa tuku, preto netreba byť lenivý a tieto kúsky tuku pracne poodrezávať. Je to síce práca zdĺhavá, ale oceníte ju na konci, počas konzumácie.

Potom nakrájame cibuľu na malé kúsky a môžeme začať. Do kotlíka dáme rozpustiť pol téglika bravčovej masti. Ak množstvo masti neodhadnete, nič sa nedeje – na konci ju môžete naberačkou scediť. Ďalej do kotlíka pridáme cibuľku a škvaríme ju dovtedy, kým nemá zlatistú farbu. Táto fáza môže trvať aj dvadsať minút, ale je dobré dotiahnuť ju do konca.

Na opraženú cibuľku môžeme naklásť mäso a zmes miešame dovtedy, kým kocky neobelejú. V tomto okamihu je čas aj na vodu a koreniny. Pridáme liter čistej vody, sladkú papriku, čierne a gulášové korenie. Dochutíme majoránom, ale pozor! Majorán síce tvorí pravú gulášovú chuť, ale ak je ho priveľa, výsledný pokrm môže rýchlejšie skysnúť.

Medzi jednotlivými úkonmi máte dosť času na olúpanie a nakrájanie zemiakov. Fantastický grif: posledných päť zemiakov nakrájajte na miniatúrne kúsky, ešte menšie ako cibuľa. Zemiačiky sa rozvaria a guláš krásne zahustia. Všetko primiešame do kotlíka, v prípade potreby prilejeme trošku vody a znova dochutíme. Na záver pridáme fľašu leča a čakáme, kým sa nám na zemiakoch nezaoblia hrany a mäsko úplne nezmäkne.

Keďže guláš je pokrm náchylný na skysnutie, tu sú ďalšie dobré tipy, ako ho udržať čerstvý:

Do gulášu radšej neprimiešavajte kečup, pálivé omáčky, červené víno, pivo, ani priveľa majoránu. Po dokončení kotlík nezakrývajte úplne, nechajte pokrievku vždy poodkrytú (aj v noci)! Do polievky sa nesmú dostať omrvinky z chleba! Nikdy preto nedojedenú porciu nevraciame do kotlíka!

A na záver:

Guláš varte s pokrievkou, zabránite tak odparovaniu vody. Oheň udržujte mierny, aby zmes pozvoľne bublala. Raz za čas môžete polievke dopriať aj „turbo-var“, v tomto prípade však treba miešať častejšie. A netrápte sa, ak sa vám túto pochúťku nedarí variť jednou rukou, ako hovorí reklama. Lepší guláš v kotlíku a varený oboma rukami, ako guláš v ohnisku, varený jednou rukou, keď v druhej máte pivo.:-)

***

26 Comments Add yours

  1. Michal píše:

    Dal by som si. Ešte jedno vylepšenie-čierne mleté korenie daj do mäsa, ešte pred podliatim vodou.

  2. malyzurnal píše:

    super, ďakujem za tip, nabudúce to tak urobím:)

  3. Mirka píše:

    Hľadám cez google recept na nejaký dobrý kotlíkový guláš a čo nevidím? Slávkin blog !!!😀 Super recept, len tak ďalej !😀

  4. Michal píše:

    Niesom odborník ani majster na guláš,velmi rád varievam guláš v prírode ,ale aj doma.Nemám ani svoj špecialny recept.Tiež rád ochutnávam rôzne recepty,niektoré chutnejšie,niektoré chutne a niektoré mi chutily menej ,ale zo slušnosti som ich zjedol.
    Tento jednoduchý ponúkany recept aj s ďalšímí radami sa mi zdá ako najvhodnejší pre každého,kto sa rozhodne pustiť do prípravy guláša.Poznámka na záver: cibule dávam
    iba polovičné množstvo k mäsu,aby guláš nemal nasladlú chuť,ale to si každý určí sám .
    Výborny tip,ďakujem.

    1. Majo píše:

      mnozstvo cibule ma dobre… hovori sa, ze kolko masa, tolko cibule… nasladlu chut gulas chyti, ak tu cibulu opekame priliz dlho, popripade ju popripalujeme a to aj v pripade mensieho mnozstva… cibula je prave to, co gulas zahusti, preto jej treba viac… netreba potom don struhat zemiaky a bozechran muku, alebo podobne vymysly.. netreba sa bat, ze v gulasi budu plavat kusky cibule, kym sa gulas spravi, cibula sa stihne rozvarit, najma, ked robime gulas aj z hovadziny, cize dlhsie:)

  5. malyzurnal píše:

    Ďakujem za komentár, som rada, že sa Vám recept zdá praktický a tiež chutný! Ďakujem aj za tip s cibuľou:)

  6. Jozef píše:

    Dorbý deň. Ja varím guláš presne tak isto, jednoducho a chutne. Raz cez leto sme na záhrade teiž varili guláš v ” kotlíku ” ako je zvykom, keď to ochutnal môj syn vtedy mal 10 r.
    povedal že lepšiu polievku nejedol. Odvtedy sa u nás guláš varý aj na jeseň, v zyme, na jar skrátka celý rok , keď dostaneme chuť, hlavne chlapec a vôbec nevadí že je to hrniec namiesto kotlíka-až na tú prírodnú atmosféru. Prajem všetkým dobrú chuť a veľa chutných jednoduchých receptov. Jozef

  7. Rado píše:

    jednoduchy a ucinny recept.
    Len ten majoran urcite nedavat na zaciatku, ale uplne na konci, az v momente, ked sa kotlik odstavi od ohna (podrvit v dlani primerane mnozstvo – ked ho bude privela bude to chutit ako na zabijacke:)

  8. domo píše:

    Mi davame este pred koncom cesnak…

  9. Webhosting píše:

    Ja dávam cesnak (pretlačený) kým sa cibuľka praží – pár minút pred tým ako dám mäsko…:)

  10. Lucy píše:

    Chutný a ľahký recept. Malinké vylepšenie: mäso skombinovať s hovädzým a pridať jednu pokrájanú čerstvú papriku.

  11. kekso píše:

    ahojte!aj ja varievam gulášik kotlíkový a tiež dávam cesnak buď pretlačený alebo na drobné kúsočky nakrájaný.Dodá dobrú chuť.S tou majoránkou to je najlepšie na konci keď ho už dovaríme.Nedávajte múku na zahustenie lebo rýchlo skysne.Najlepšie sú zo dva zemiaky buď na drobno nakrájané ako cibuľka alebo na rybajzli narybajzlované.prajem dobrú chuť:)

  12. Janka píše:

    ..nooo, ja kebyže manželovi predložím guláš s tak konskými zemiakmi a mäskom, tak mi to odmietne, že nie je prasa

  13. vraj píše:

    ten gulaš sa neda!! JE BEZ SOLI!!!

    1. 666maybe píše:

      Tak si to posol, či keď nie je v recepte postup ako to posoliť tak to nezvládneš spraviť?😀

  14. Martinko Klingačik :D píše:

    Medzi mäsko som pridal trošku škorice , tej guličkovej a pridal som tam na malinke kusočky narezaný cesnačik a namiesto sladkej papriky palivu je to fajne:) pridal som tam ešte guzy mňaam:) palec gore … its god for you😀

  15. luky píše:

    Gulas pre svokru …. Cibulu oprazime a zalejeme do plna vodou …Varime cca 2 hodinky a potom na zahustrenie pridame cervenu papriku povarime vsetko spolu este cca 10 minut …. a mozte podavat svokre …p.s co nedoje jej zabalte ….vydrzi jej to cerstve dlho ….. :)

  16. janka píše:

    Ahoj, prosim ta a priblizne nakolko osob to bolo? lebo chystam s kamosmi zahradnu party:) A netusim kolko maska mam kupit bude nas asi okolo 8 :!

  17. Paťka píše:

    Práve som gulášik dovarila, ale doma, nie na kotlíku a musím povedať, že už pri chutnaní po dovarení chutil vynikajúco, tak dúfam, že rovnako tak ako mne bude chutiť aj ostatným členom mojej rodiny:). Ďakujem za úžasný, rýchly a chutný recept😉.

  18. Hurvo píše:

    v zivote som nevaril, no vyzera to dost jednoducho… Zajtra planujem odskusat. Dakujem za tip.

  19. baba píše:

    a čo soľ?

  20. kamo píše:

    povodny recept je ok,kolko mesa tolko cibule,majoran nakoniec,2-3 zemiaky stacia,na zahustenie meso je meso,feferonka

  21. lucia píše:

    super recept skusim ho

  22. Andrea Menyhertova píše:

    Perfektny recept.Vidiet ze vztah k vareniu je stopercetny.Uvarila som podla tohto receptu.Vynikajuce.DAkujem.

  23. leonard píše:

    no nehnevajte sa na mna,ale to je zemiaková polievka.cibule polovicu a dva tri zemiaky nadrobno krájané stačia

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s