Najjednoduchší kotlíkový guláš … a najlepší!

Pravý kotlíkový guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá Slovákov – určite pre svoju lahodnú všehochuť, nízku cenu, prenikavú vôňu a v neposlednom rade atmosféru, ktorá je nevyhnutná na jeho prípravu aj konzumáciu. Ponúkam Vám recept na ten najjednoduchší, ale zároveň najlepší kotlíkový guláš!

Najjednoduchší je preto, lebo pozostáva iba z niekoľkých ingrediencií, ktoré možno máte aj v tejto chvíli v komore. A najlepší preto, lebo nie je príliš ťažký na žalúdok, takže si ho môžu bez väčších výčitiek dopriať aj tí, ktorí si svoju hmotnosť úzkostlivo strážia.

Čo budeme potrebovať?

Malý téglik bravčovej masti
1 kilogram bravčového pliecka (môže byť aj iné, kvalitnejšie mäso, odrazí sa to však na cene)
1 kilogram bielej cibule
1 a pol kila zemiakov
Zaváracia fľaša zeleninového leča
Sladká paprika, čierne korenie, gulášové korenie, majorán

Aký je postup:

V prvom rade je potrebné umyť a nachystať kotlík, založiť oheň, upevniť trojnožku a pripraviť si vedro s vodou, ktoré použijeme v prípade požiaru. :-) Medzitým si môžeme nakrájať bravčové pliecko na kocky. Pozor: tento kus mäsa môže obsahovať dosť veľa tuku, preto netreba byť lenivý a tieto kúsky tuku pracne poodrezávať. Je to síce práca zdĺhavá, ale oceníte ju na konci, počas konzumácie.

Potom nakrájame cibuľu na malé kúsky a môžeme začať. Do kotlíka dáme rozpustiť pol téglika bravčovej masti. Ak množstvo masti neodhadnete, nič sa nedeje – na konci ju môžete naberačkou scediť. Ďalej do kotlíka pridáme cibuľku a škvaríme ju dovtedy, kým nemá zlatistú farbu. Táto fáza môže trvať aj dvadsať minút, ale je dobré dotiahnuť ju do konca.

Na opraženú cibuľku môžeme naklásť mäso a zmes miešame dovtedy, kým kocky neobelejú. V tomto okamihu je čas aj na vodu a koreniny. Pridáme liter čistej vody, sladkú papriku, čierne a gulášové korenie. Dochutíme majoránom, ale pozor! Majorán síce tvorí pravú gulášovú chuť, ale ak je ho priveľa, výsledný pokrm môže rýchlejšie skysnúť.

Medzi jednotlivými úkonmi máte dosť času na olúpanie a nakrájanie zemiakov. Fantastický grif: posledných päť zemiakov nakrájajte na miniatúrne kúsky, ešte menšie ako cibuľa. Zemiačiky sa rozvaria a guláš krásne zahustia. Všetko primiešame do kotlíka, v prípade potreby prilejeme trošku vody a znova dochutíme. Na záver pridáme fľašu leča a čakáme, kým sa nám na zemiakoch nezaoblia hrany a mäsko úplne nezmäkne.

Keďže guláš je pokrm náchylný na skysnutie, tu sú ďalšie dobré tipy, ako ho udržať čerstvý:

Do gulášu radšej neprimiešavajte kečup, pálivé omáčky, červené víno, pivo, ani priveľa majoránu. Po dokončení kotlík nezakrývajte úplne, nechajte pokrievku vždy poodkrytú (aj v noci)! Do polievky sa nesmú dostať omrvinky z chleba! Nikdy preto nedojedenú porciu nevraciame do kotlíka!

A na záver:

Guláš varte s pokrievkou, zabránite tak odparovaniu vody. Oheň udržujte mierny, aby zmes pozvoľne bublala. Raz za čas môžete polievke dopriať aj „turbo-var“, v tomto prípade však treba miešať častejšie. A netrápte sa, ak sa vám túto pochúťku nedarí variť jednou rukou, ako hovorí reklama. Lepší guláš v kotlíku a varený oboma rukami, ako guláš v ohnisku, varený jednou rukou, keď v druhej máte pivo. :-)

***

About these ads

19 thoughts on “Najjednoduchší kotlíkový guláš … a najlepší!

  1. Pingback: Malý žurnál v roku 2010! :) | (môj) Malý žurnál

  2. Hľadám cez google recept na nejaký dobrý kotlíkový guláš a čo nevidím? Slávkin blog !!! :-D Super recept, len tak ďalej ! :-D

  3. Niesom odborník ani majster na guláš,velmi rád varievam guláš v prírode ,ale aj doma.Nemám ani svoj špecialny recept.Tiež rád ochutnávam rôzne recepty,niektoré chutnejšie,niektoré chutne a niektoré mi chutily menej ,ale zo slušnosti som ich zjedol.
    Tento jednoduchý ponúkany recept aj s ďalšímí radami sa mi zdá ako najvhodnejší pre každého,kto sa rozhodne pustiť do prípravy guláša.Poznámka na záver: cibule dávam
    iba polovičné množstvo k mäsu,aby guláš nemal nasladlú chuť,ale to si každý určí sám .
    Výborny tip,ďakujem.

  4. Dorbý deň. Ja varím guláš presne tak isto, jednoducho a chutne. Raz cez leto sme na záhrade teiž varili guláš v ” kotlíku ” ako je zvykom, keď to ochutnal môj syn vtedy mal 10 r.
    povedal že lepšiu polievku nejedol. Odvtedy sa u nás guláš varý aj na jeseň, v zyme, na jar skrátka celý rok , keď dostaneme chuť, hlavne chlapec a vôbec nevadí že je to hrniec namiesto kotlíka-až na tú prírodnú atmosféru. Prajem všetkým dobrú chuť a veľa chutných jednoduchých receptov. Jozef

  5. jednoduchy a ucinny recept.
    Len ten majoran urcite nedavat na zaciatku, ale uplne na konci, az v momente, ked sa kotlik odstavi od ohna (podrvit v dlani primerane mnozstvo – ked ho bude privela bude to chutit ako na zabijacke :)

  6. ahojte!aj ja varievam gulášik kotlíkový a tiež dávam cesnak buď pretlačený alebo na drobné kúsočky nakrájaný.Dodá dobrú chuť.S tou majoránkou to je najlepšie na konci keď ho už dovaríme.Nedávajte múku na zahustenie lebo rýchlo skysne.Najlepšie sú zo dva zemiaky buď na drobno nakrájané ako cibuľka alebo na rybajzli narybajzlované.prajem dobrú chuť :)

  7. Medzi mäsko som pridal trošku škorice , tej guličkovej a pridal som tam na malinke kusočky narezaný cesnačik a namiesto sladkej papriky palivu je to fajne :) pridal som tam ešte guzy mňaam :) palec gore … its god for you :D

  8. Gulas pre svokru …. Cibulu oprazime a zalejeme do plna vodou …Varime cca 2 hodinky a potom na zahustrenie pridame cervenu papriku povarime vsetko spolu este cca 10 minut …. a mozte podavat svokre …p.s co nedoje jej zabalte ….vydrzi jej to cerstve dlho ….. :)

  9. Ahoj, prosim ta a priblizne nakolko osob to bolo? lebo chystam s kamosmi zahradnu party :) A netusim kolko maska mam kupit bude nas asi okolo 8 :!

  10. Práve som gulášik dovarila, ale doma, nie na kotlíku a musím povedať, že už pri chutnaní po dovarení chutil vynikajúco, tak dúfam, že rovnako tak ako mne bude chutiť aj ostatným členom mojej rodiny :). Ďakujem za úžasný, rýchly a chutný recept ;).

Pridaj komentár

Zadajte svoje údaje, alebo kliknite na ikonu pre prihlásenie:

WordPress.com Logo

Na komentovanie používate váš WordPress.com účet. Log Out / Zmeniť )

Twitter picture

Na komentovanie používate váš Twitter účet. Log Out / Zmeniť )

Facebook photo

Na komentovanie používate váš Facebook účet. Log Out / Zmeniť )

Google+ photo

Na komentovanie používate váš Google+ účet. Log Out / Zmeniť )

Connecting to %s